ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"Εξεγειρόμενοι πρωί επισκέπτεστε τους παρ’ υμίν ασθενείς".


(Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)

Την παλαιά εποχή οι ασκηταί συνήθιζαν να σηκώνωνται περί το μεσονύκτιο και να τελούν την νυκτερινή ακολουθία. Εν συνεχεία το πρωί, όταν πια είχε φέξει, τελούσαν την θεία λειτουργία. Και τώρα ακόμη σε πολλά μοναστήρια του Αγίου Ορούς η πρωινή ακολουθία, ιδιαίτερα η λειτουργία, προϋποθέτει φως.
Ήδη στην τελευταία ευχή του όρθρου ο ιερεύς ευχαριστεί τον Θεόν για το ότι μας έφερε το φως του ήλιου. Εμείς έχομε ενώσει την νυκτερινή ακολουθία με τον όρθρο και την θεία λειτουργία.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Κάνε Θεέ μου": Ένα υπέροχο τραγούδι - δώρο για τα παιδιά μας

Από το CD "Ουρανοδρόμοι", ένα τραγούδι το οποίο ξεχώρισε και αγαπήθηκε αμέσως.

Κάνε να λειώσουνε τα χιόνα,
κάνε να φύγει ο χειμώνας,
κάνε, Θεέ μου, το κρύο να σβήσει,
κάνε όπως πρώτα το χρώμα της φύσης.

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί του ότι η απαλλαγή από τις φροντίδες είναι ωφέλιμη στους ησυχαστάς και επιζήμια η είσοδος και έξοδος" (Λόγος ΙΓ΄)

1. O πολύφροντις άνθρωπος δεν μπορεί να γίνη πράος και ήρεμος, διότι οι αναγκαίες αιτίες των πραγμάτων, με τις οποίες ταλαιπωρείται, τον υποχρεώνουν να κινήται σ' αυτές και ν' ασχολήται με αυτά, ακόμη και χωρίς να το θέλη καθόλου, και διασκορπίζουν την γαλήνη και ησυχία του. Πρέπει λοιπόν ο μοναχός να τοποθετηθή απέναντι στον Θεό και να ατενίζη πάντοτε προς αυτόν αμετακίνητα, αν θέλη πραγματικά να φρουρήση τον νου του, να καθαρίση τις μικρές κινήσεις που έρπουν μέσα του και να τις μεταβάλη, και να μάθη να διακρίνη μέσα στην γαλήνη των διαλογισμών τα εισερχόμενα και εξερχόμενα· διότι οι πολλές ασχολίες των μοναχών είναι απόδειξις της χαυνότητός των, που παρεμποδίζει την ετοιμότητα της καλλιέργειας των εντολών του Χριστού, και μαρτυρούν τα ελαττώματά τους προς τα θεία.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

1453 - σήμερα: Ο αγώνας για ελευθερία

Από το 1453 μέχρι σήμερα ο αγώνας για ελευθερία. Ιστορική Πινακοθήκη Ι. Μονής Μεγάλου Μετεώρου. Ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχω δει μέχρι σήμερα. Εξαιρετικό!!!

πηγή: http://anavaseis.blogspot.com/2012/05/1453.html

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί του πώς πρέπει να διάγει ο διακριτικός στην ησυχία"

1. Άκουσε, αγαπητέ, αν θέλης, για να μη αποβούν μάταια τα έργα σου και άκαρπες οι ημέρες σου, στερημένες του κέρδους που ελπίζουν οι διακριτικοί από την ησυχία. Η είσοδός σου σ' αυτήν πρέπει να γίνη με διάκρισι, και όχι με τυπικότητες, για να μη γίνης όπως οι πολλοί· βάλε σκοπό μέσα στην διάνοιά σου, για να κατευθύνης προς αυτόν τα έργα του βίου σου. Ερώτησε αυτούς που γνωρίζουν εκ πείρας περισσότερα και δεν περιορίζονται μόνο στην γνώσι, και μη παύσης να το κάμης, έως ότου γυμνασθής σε όλους τους δρόμους των έργων της ησυχίας. 

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

"Ο Άγιος Νεκτάριος" (Ηχητικό αρχείο)


(π. Ανδρέας Κονάνος)
 
Από την εκπομπή του π. Ανδρέα Κονάνου, "Αθέατα Περάσματα" ακούστε μία διδακτικότατη εξιστόρηση του βίου του Αγίου Νεκταρίου.

"Η ευχή του Ιησού": Ψαλτοτράγουδο

Ένα υπέροχο ψαλτοτράγουδο για την νοερά ευχή, το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με".


Άγιος Ανδρέας "ο διά Χριστόν σαλός" (28 Μαΐου)

Η καθημερινή ανάγνωση των Μαρτυρίων των Αγίων παρακινούσε τον μακάριο Ανδρέα προς μίμησή τους. Κάποια νύκτα σηκώθηκε για να προσευχηθεί. Ο φθονερός διάβολος δεν ήταν δυνατόν να τον αφήσει απείρακτο. Μόλις άρχισε την προσευχή του έρχεται με πολύ θόρυβο και του κτυπά την πόρτα. Ο μακάριος ως νέος και μή γνωρίζοντας από τις πονηρίες του διαβόλου, φοβήθηκε, σταμάτησε την προσευχή του και ξάπλωσε στο κρεβάτι του και σκεπάστηκε. Όταν είδε ο σατανάς ότι φοβήθηκε και άφησε την προσευχή χάρηκε και λέγει στον άλλο δαίμονα. «Να! ακόμα αυτός είναι βρέφος,τρέχουν τα σάλια του, και προετοιμάζεται για να κάνει πόλεμο εναντίον μας». Αφού τα είπε αυτά εξαφανίστηκε.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Λόγος 11ος"

Περί του ότι ο δούλος του Θεού που επτώχευσε κατά τα κοσμικά και εξήλθε προς αναζήτηση του Θεού δεν πρέπει να σταματήση την αναζήτηση για τον λόγο ότι δεν επέτυχε την κατάληψη της αλήθειας και να ψυχρανθεί η θέρμη του που γεννάται από τον πόθο των θείων και την εξερεύνηση των μυστηρίων τους. Τρόποι με τους οποίους ο νους αναμιγνύεται στην μνήμη των παθών.1. Τρεις είναι οι τάξεις στις οποίες προκύπτει ο άνθρωπος· των αρχαρίων, των μέσων και των τελείων. Εκείνος που είναι στην πρώτη τάξη ρέπει κατά το φρόνημά του προς το αγαθό, αλλά η διάνοιά του κινείται μέσα στα πάθη. Η μεσαία τάξις είναι ανάμεσα στην εμπάθεια και την απάθεια, κι' έτσι στον άνθρωπο αυτής της κατηγορίας κινούνται εξ ίσου και οι δεξιοί και οι αριστεροί λογισμοί, και δεν σταματά καθόλου να αναβλύζη μαζί φως και σκότος, όπως έχει ήδη λεχθή.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Παρασκευή 25 Μαΐου στις 22.00: "Ενώνουμε τις προσευχές μας για το Έθνος μας"

Η δύναμη της ομαδικής προσευχής, όπως μας έχουν βεβαιώσει οι σύγχρονοι άγιοι γέροντες, είναι πολλαπλάσια ισχυρή και μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα.

Μετά δυόμισι ετών εγκόσμιων προσπαθειών ώστε να αλλάξει η πορεία του Έθνους μας, ήρθε η ώρα, τώρα, στην πιο κρίσιμη καμπή των εξελίξεων να εστιάσουμε περισσότερο και πιο συντονισμένα στην προσευχή.

Όλοι μαζί, την ίδια ώρα από όπου κι αν βρισκόμαστε στον πλανήτη, μπορούμε να ενώσουμε τις δεήσεις μας με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας, με την ελπίδα ότι ο Θεός θα ανατρέψει την δυσχερή κατάστασή μας.

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ

"O Τσάρος": Δείτε τη νέα ταινία του Pavel Lunghin, του σκηνοθέτη της ταινίας "Το νησί"

Ναι! Είναι γεγονός. Η νέα ταινία του Pavel Lunghin, του σκηνοθέτη του αριστουργηματικού "Το Νησί" είναι πραγματικότητα. 
Θέμα της ταινίας είναι η σύγκρουση του Ιβάν του τρομερού με τον Άγιο Φίλιππο μητροπολίτη Μόσχας, ο οποίος τον ήλεγχε για την σκληρότητά του, με αποτέλεσμα ο τσάρος να διατάξει τη δολοφονία του.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί του τρόπου διαφυλάξεως του κάλλους της μοναχικής διαβιώσεως και της δοξολογήσεως του Θεού"

1. Σε όλα τα σχήματα και τις πράξεις του ο μοναχός πρέπει να είναι τύπος ωφελείας σ' αυτούς που τον βλέπουν, ούτως ώστε, εξ αιτίας των πολλών αρετών του που ακτινοβολούν, οι εχθροί της αληθείας να ομολογούν, και χωρίς να το θέλουν, ότι στους Χριστιανούς υπάρχει ελπίς σωτηρίας βεβαία και αδιάσειστη, και να προστρέχουν σ' αυτόν από παντού σαν σε καταφύγιο, για να αυξηθή η δύναμις της Εκκλησίας κατά των εχθρών της, να κινηθούν πολλοί προς τον ζήλο της αρετής του και να εξέλθουν από τον κόσμο, κι' έτσι να γίνη αυτός σεβάσμιος σε όλους από το κάλλος της διαγωγής του. Διότι η μοναχική πολιτεία είναι καύχημα της Εκκλησίας του Χριστού.


Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί της πορείας της μοναχικής ζωής"

Σύντομη περιγραφή των ειδών της μοναχικής ζωής και πώς και με ποιον τρόπο γεννώνται οι αρετές η μία από την άλλη

1. Kατά την επίπονη εργασία γεννάται η άμετρη θέρμη που αναπτύσσεται στην καρδιά από τις θερμές ενθυμήσεις, νεότευκτες στην διάνοια. Η εργασία αυτή και η προφύλαξις λεπτύνουν τον νου με τη θέρμη τους και του προσφέρουν ικανότητα οράσεως. Κι' αυτή η όρασις γεννά τους θερμούς λογισμούς, που προανέφερα, στο βάθος της διορατικής δυνάμεως της ψυχής, που ονομάζεται θεωρία. Αυτή η θεωρία γεννά την θέρμη, και από την θέρμη αυτή, που προέρχεται από την χάρι της θεωρίας, γεννάται η ροή των δακρύων.


Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί της ακριβούς θέσεως της διακρίσεως" (Λόγος Η΄)

1. Πρόσεχε τον εαυτό σου, αγαπητέ, πάντοτε και ιδέ τις συνέπειες των έργων σου· τις θλίψεις που σε ευρίσκουν, τον τόπο της ερήμου, όπου ζης, την λεπτότητα του νου σου, την οξύτητα της γνώσεώς σου, το μήκος της ησυχίας σου, το πλήθος των φαρμάκων, δηλαδή των πειρασμών, που επιφέρονται από τον αληθινό ιατρό για την υγεία του εσωτερικού ανθρώπου· που επιφέρονται άλλοτε δια των δαιμόνων, άλλοτε δια των ασθενειών και των πόνων του σώματος, άλλοτε δια του φοβισμού των νοημάτων της ψυχής σου με φοβερές μνήμες για όσα πρόκειται να συμβούν στα έσχατα, άλλοτε δια της υποκινήσεως και περιποιήσεως της χάριτος που προκαλεί την θέρμη, τα γλυκά δάκρυα, την χαρά του πνεύματος, και όλα τα άλλα, για να μη μακρύνω τον λόγο.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γέροντας Κύριλλος: "Στη μεγάλη καρδιά του χωρούσαν όλοι"!

Να έχετε χαρά, να έχετε χαρά....

Ήταν τα πρώτα λόγια του π. Κυρίλλου που άκουσα πριν πολλά χρόνια όταν πρωτοεπισκεύθηκα την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, ενώ ζούσε ο άγιος γέροντας Ιάκωβος...ο με συγχωρείτε!

Ένας κοντούλης γεροδεμένος ιερομόναχος με κατακόκκινα μάγουλα, με ένα χαμόγελο διάπλατο, με μια ματιά που έφτανε ως το μεδούλι της ψυχής, φορώντας μια ποδιά της κουζίνας τότε πριν αρκετά χρόνια πέραν από δεύτερος ιερέας στο μοναστήρι μετά τον γέροντα, αλλά και μάγειρας και αρχοντάρης μας έδωσε ένα κελί προκειμένου να μείνουμε.

"Αναμνήσεις για τον μακαριστό Γέροντα Κύριλλο,Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ"

Στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του γέροντος, πάνω από τις Ροβιές της Εύβοιας, φτάνεις μέσα από μια μοναδική διαδρομή τυλιγμένη με ολοκάθαρο ζωογόνο οξυγόνο και δυνατό γαλάζιο πινέλο του ουρανού, ανάμεσα από πυκνά πεύκα, μικρολίβαδα και αγριολούλουδα, ένα παραδεισένιο τοπίο, που σε γεμίζει δέος για τον έξοχο Δημιουργό του!

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί τάξεως και καταστάσεως των αρχαρίων και των καθηκόντων τους" (Λόγος Ζ΄)

1. Αυτή είναι η σώφρων και προσφιλής στον Θεό τάξις, το να μη περιφέρης τα μάτια σου εδώ και εκεί, αλλά πάντοτε να επεκτείνεσαι προς τα εμπρός. Να μη φλυαρής, αλλά μόνο τα αναγκαία να λαλής και να αρκήσαι σε πενιχρά ενδύματα για την ανάγκη του σώματος. Παρομοίως να χρησιμοποιής τα φαγητά για την διατροφή του σώματος και όχι για την γαστριμαργία. Να μεταλαμβάνης λίγο από όλα και όχι άλλα να τα περιφρονής και άλλα να τα διαλέγης, και απ' αυτά να θέλης να γεμίσης την κοιλιά σου.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί ωφελείας εκ της φυγής από τον κόσμο" (Λόγος Στ΄)

1. Είναι πράγματι βίαιος, σκληρός και δύσκολος ο αγών που γίνεται στα πράγματα του κόσμου, και όσο κι' αν μπορέση ο άνθρωπος να γίνη αήττητος και ισχυρός, όταν πλησιάσουν σ' αυτόν οι αιτίες των προσβολών, των πολέμων και των αγώνων, καταλαμβάνεται από φόβο και γίνεται εύκολος στην πτώσι, πολύ περισσότερο αν συναντήση τον φανερό πόλεμο του διαβόλου.


Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί απομακρύνσεως από τον κόσμο και περί όλων εκείνων που θολώνουν τον νου" (Λόγος Ε΄)

1. Μεγάλη τιμή έκαμε στους ανθρώπους ο Θεός, χαρίζοντάς τους την διπλή μάθησι, με την οποία τους άνοιξε από παντού την κλεισμένη θύρα, για να εισέλθουν στη σωτηριώδη επίγνωσι. Θέλεις έναν μάρτυρα πιστόν των λεγομένων; Έλα ο ίδιος στον εαυτό σου, και δεν θα πλανηθής. Αν όμως θέλης να το μάθης αυτό και απ' έξω, έχεις άλλον διδάσκαλο και μάρτυρα που σε οδηγεί απλάνευτα προς την οδό της αληθείας.


Σάββατο 5 Μαΐου 2012

"Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας"

Μια παραγωγή του Crash που πρέπει να δουν και να κρατήσουν όλοι οι Ελληνες.
Το ντοκιμαντέρ του Crash παρουσιάζει το χρονικό της μεγάλης λεηλασίας, ξεσκεπάζει συνωμότες και αποκαλύπτει την ωμή αλήθεια με ντοκουμέντα, αποδείξεις και ονόματα.


Το BINTEO που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες πριν τις εκλογές!

Ένα άκρως αποκαλυπτικό βίντεο, που ξεσκεπάζει την πολιτική σκευωρία γύρω από την τεχνητή χρεoκοπία της χώρας μας και το ρόλο του Παπανδρέου και άλλων σε όλο αυτό…

Προωθήστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε, οι εκλογές απέχουν μόλις 1 ημέρα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους αφήσουμε να συνεχίσουν το σχέδιο εξόντωσης του Ελληνικού λαού!


Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

"Η επίσκεψη του Χριστού"

Η τρίτη πράξη της ευχάριστης ταινίας: "Ψυχοφελείς Ιστορίες και Παραβολές".
Λευκορωσικής παραγωγής, με πολύ διδακτικό περιεχόμενο.
Μετάφραση Ευγενία Τελιζένκο.
Υποτιτλισμός: Ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.


Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί της επιθυμίας του κόσμου" (Λόγος Δ΄)

1. Αληθινός είναι ο λόγος του Κυρίου που είπε, ότι δεν μπορεί κανείς να κατέχη συγχρόνως πόθο προς τον κόσμο και αγάπη προς τον Θεό, να έχη συγχρόνως κοινωνία με τον κόσμο και με τον Θεό, και να επιδεικνύη συγχρόνως μέριμνα για τον κόσμο και για τον Θεό. Όταν εγκαταλείψωμε αυτά τα αισθήματα για τον Θεό χάριν της κενοδοξίας ή των αναγκών του σώματος, πολλοί από μας κλίνουν προς άλλα ενδιαφέροντα. 

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια