ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τη 29η του μηνός Αυγούστου, μνήμη του αγίου πατρός ημών ΑΡΚΑΔΙΟΥ του Θαυματουργού, επισκόπου Αρσινόης εν Κύπρω

Ο άγιος Αρκάδιος γεννήθηκε στην Κύπρο, στο χωριό Μέλανδρα κοντά στην Πάφο. Μεγάλωσε με ευσέβεια και αγάπη για την προσευχή και ενώ ο αδελφός του, άγιος Θεοσέβιος [12 Οκτ.], αποσυρόταν στο βουνό για να φυλάει τα κοπάδια, εκείνος στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει. 

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, αφού γεύτηκε την ματαιότητα των γνώσεων του κόσμου τούτου με την ψυχή διψασμένη για την αγάπη του Θεού, πήγε να κρυφτεί στα βουνά, τις σπηλιές και τα άντρα της γης με σκοπό να προσκαρτερεί απερίσπαστος στην προσευχή και την μελέτη των Γραφών. 

Έλαβε τέτοια χάρη ώστε, παρά την επιθυμία του να παραμείνει κρυμμένος, πολλοί ήσαν εκείνοι που έρχονταν κοντά του για να βρουν παραμυθία στις θλίψεις τους ή να λάβουν πνευματική διδαχή. Όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος Αρσινόης, Νίκων, ο Αρκάδιος δικαίως τοποθετήθηκε στην λυχνία της Εκκλησίας, ως λαμπρός φωστήρας.


Δίχως να λογαριάζει κόπους και γινόμενος τα πάντα τοις πάσι, ο άγιος ποιμένας οδήγησε εφεξής το ποίμνιό του στους λειμώνες της χάριτος. Ξένος προς τις βιοτικές μέριμνες και έχοντας εναποθέσει όλο τον θησαυρό του στον ουρανό, φρόντιζε να τον μοιράζεται γενναιόδωρα, τόσο με τις διδαχές του όσο και με τα θαύματά του.

Φύλαγε το ποίμνιό του από τους αρπακτικούς λύκους, διόρθωνε με πραότητα αλλά και σταθερότητα κάθε ολίσθημα, φωτίζοντας και οικοδομώντας τις ψυχές, έτσι που ο Χριστός να αυξάνει εντός τους. Και αφού παρέδωσε εν ειρήνη την ψυχή του στον Θεό, συνέχισε να φανερώνει την σκέπη του, ιδιαίτερα προς όφελος του μοναστηρίου πού ιδρύθηκε προς τιμήν του(1).

----------------------------------------------------
Παραπομπές

1. Η μονή αυτή καταστράφηκε κατά τις αραβικές εισβολές (7ος-100ς αι.) και ανακαινίστηκε περί τον 11° αιώνα. Ήταν εν ενεργεία κατά τούς χρόνους του αγίου Νεοφύτου πού αναφέρει πολλά θαύματα του αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια