ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μέγας Φώτιος: Αμφιλόχια, Ερωταποκρίσεις (Ερώτηση 3η)

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η

 Για ποιο λόγο ο Κύριος χρησιμοποίησε πηλό(Ιω. 9, 6-7) και δεν θεράπευσε τα μάτια του τυφλού με άλλο τρόπο;


Ο πλάστης χρησιμοποίησε πηλό και έβαλε νέα μάτια στον τυφλό, για να καταστήσει σε αναμφίβολη πίστη την αμυδρή ιδέα εκείνων που απορούσαν πώς πλάστηκε από γη ο πρώτος άνθρωπος(Γεν. 2, 7), αφού δεν υπήρχε κανένας αυτόπτης μάρτυρας αυτής της δημιουργίας. 

Γιατί η δημιουργία που αφορούσε τώρα το πολυτιμότερο από τα μέλη του ανθρώπινου σώματος κι έγινε μπροστά σε όλων τα μάτια, δίνει μεγάλη και ισχυρή βεβαίωση και για το υπόλοιπο σώμα, που κανένας άνθρωπος δεν το είχε δει κατά την ώρα της δημιουργίας του, ώστε να μην αμφιβάλλει κανένας με αβέβαιες απορίες και γνώμες. 

 Όταν δηλαδή κάποιος βλέπει το πιο καλό και πολυτιμότερο όργανό μας να πλάθεται και να δημιουργείται από πηλό, πώς δε θα ομολογήσει με αδιαφιλονείκητη σκέψη, ότι και το υπόλοιπο σώμα έχει γίνει από την ίδια ύλη και δύναμη; Εξάλλου για να μάθεις σαφώς κι αυτό, ότι και με όσα ο Πατέρας αναγνωρίζεται πως είναι Θεός, εννοώ με τη δύναμη και τη δόξα και την ουσία και την κυριότητα, σε αυτά εννοείται ότι και ο Υιός έχει το ίσο και απαράλλαχτο, γι' αυτό παίρνει πηλό, και όχι κάποια άυλη ύλη, και ξαναπλάθει τα μάτια του τυφλού, όπως και ο Πατέρας παλαιά μαζί του δημιούργησε τον άνθρωπο από πηλό.

Μαζί βέβαια μ' αυτό γίνεται φανερό και τούτο: Ότι δηλαδή ο Θεός, που τώρα εχει τη μορφή ανθρώπου και που μεταβάλλει την ύλη του πηλού σε μάτι, αυτός ήταν παλαιά μαζί με τον Πατέρα πλαστουργός του ανθρώπου από πηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια