ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κατά Ματθαίον - Κεφάλαιο 7

 (Νικόλαος Σωτηρόπουλος)
ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΩΣ
7«Μη κατακρίνετε, για να μη κατακριθείτε. 2Διότι, με όποια κρίση κρίνετε θα κριθείτε και με όποιο μέτρο μετρείτε θα μετρηθείτε. 3Γιατί την αγκίδα, που είναι στο μάτι του αδερφού σου, βλέπεις, το δε δοκάρι, που είναι στο δικό σου μάτι, δεν βλέπεις; 4Ή πως θα ειπείς στον αδερφό σου, “Άφησε να βγάλω την αγκίδα από το μάτι σου”, ενώ το δοκάρι είναι στο δικό σου μάτι; 5Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το δικό σου μάτι, και τότε θα ιδείς καθαρά, για να βγάλεις την αγκίδα από το μάτι του αδερφού σου».

ΟΧΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ
6 «Ό,τι είναι άγιο, μη το δώσετε στα σκυλιά, και τα μαργαριτάρια μη ρίξετε στους χοίρους, για να μη τα καταπατήσουν με τα πόδια τους, και γυρίσουν και σας ξεσχίσουν».

 
«ΑΙΤΕΙΤΕ… ΖΗΤΕΙΤΕ…ΚΡΟΥΕΤΕ…»
7«Ζητείτε και θα σας δοθεί, αναζητείτε και θα βρείτε, κρούετε τη θύρα και θα σας ανοιχθεί. 8Ναι, καθένας που ζητεί, λαμβάνει. Και όποιος αναζητεί, βρίσκει. και σ’ όποιον κρούει τη θύρα, θα του ανοιχθεί. 9Ή ποιος άνθρωπος από σας που το παιδί του θα του ζητήσει ψωμί, θα του δώσει πέτρα; 10Και αν του ζητήσει ψάρι, μήπως θα του δώσει φίδι; 11Αν λοιπόν εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε πράγματα καλά στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο πατέρας σας ο ουράνιος θα δώσει πράγματα καλά σ’ αυτούς, που του ζητούν;».


Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
12«Όλα δε, όσα θα θέλετε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, ομοίως και σεις να κάνετε σ’ αυτούς. Αυτός δε συνοπτικά είναι ο νόμος και οι προφήτες».


Η ΣΤΕΝΗ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΛΗ
13«Περάστε από τη στενή πύλη. Διότι είναι πλατειά η πύλη και ευρύχωρη η οδός, που οδηγεί στο θάνατο (τον πνευματικό θάνατο, την κόλαση), και είναι πολλοί εκείνοι, που περνούν απ’ αυτή. 14Πόσο στενή είναι η πύλη και στενόχωρη η οδός, που οδηγεί στη ζωή, και είναι ολίγοι αυτοί, που την ανακαλύπτουν!»


ΟΙ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΣ
15«Να προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες (ψευδοδιδάσκαλους), οι οποίοι έρχονται προς εσάς με εμφάνιση προβάτων, ενώ εσωτερικώς είναι λύκοι αρπακτικοί. 16Θα τους καταλάβετε από τους καρπούς τους. Μήπως μαζεύουν από αγκάθια σταφύλια ή από τριβόλια σύκα; 17Επίσης κάθε δένδρο καλό κάνει καρπούς καλούς, το δε κακό δένδρο κάνει καρπούς κακούς (ανωφελείς ή επιβλαβείς). 18Δένδρο καλό δεν είναι δυνατό να κάνει καρπούς κακούς, ούτε δένδρο κακό να κάνει καρπούς καλούς. 19Κάθε δένδρο, που δεν κάνει καρπό καλό, κόβεται και ρίχνεται στη φωτιά. 20Ασφαλώς λοιπόν θα τους καταλάβετε από τους καρπούς τους».


Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
21«Δεν θα μπει στη βασιλεία των ουρανών καθένας που μου λέγει, “Κύριε, Κύριε”, αλλ’ όποιος κάνει το θέλημα του πατέρα μου του επουρανίου. 22Πολλοί εκείνη την ημέρα θα μου ειπούν: “Κύριε, Κύριε, με το όνομά σου δεν προφητεύσαμε, και με το όνομά σου δεν βγάλαμε δαιμόνια, και με το όνομά σου δεν κάναμε θαύματα πολλά;”. 23Αλλά τότε θα ειπώ σ’ αυτούς: “Ποτέ δεν σας γνώρισα. Φύγετε από μένα, εργάτες της ανομίας”».


Ο ΦΡΟΝΙΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΩΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ
24«Καθένα δε, που ακούει αυτούς τους λόγους μου και τους εφαρμόζει, θα τον θεωρήσω όμοιο με άνθρωπο συνετό, που έκτισε το σπίτι του πάνω στο βράχο. 25Και έπεσε η βροχή, και ήλθαν τα ρεύματα των υδάτων, και έπνευσαν οι άνεμοι, και έπεσαν με ορμή στο σπίτι εκείνο, και εν τούτοις δεν έπεσε, διότι είχε θεμελιωθεί πάνω στο βράχο. 26Αντιθέτως καθένας, που ακούει αυτούς τους λόγους μου, αλλά δεν τους εφαρμόζει, θα θεωρηθεί όμοιος με άνθρωπο ανόητο, που έκτισε το σπίτι του πάνω στην άμμο. 27Και έπεσε η βροχή, και ήλθαν τα ρεύματα των υδάτων, και έπνευσαν οι άνεμοι, και έπεσαν με ορμή στο σπίτι εκείνο, και έπεσε, και ήταν η πτώση του μεγάλη».


Ο ΙΗΣΟΥΣ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
28Όταν δε ο Ιησούς τελείωσε αυτούς τους λόγους, τα πλήθη εκδήλωναν τον θαυμασμό τους για τη διδασκαλία του, 29διότι τους δίδασκε ως πρόσωπο που έχει εξουσία, και όχι όπως οι γραμματείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια