ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κατά Ματθαίον - Κεφάλαιο 10


(Νικόλαος Σωτηρόπουλος)

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
10Αφού προσκάλεσε τους δώδεκα μαθητές του, τους έδωσε εξουσία πάνω στα ακάθαρτα πνεύματα, ώστε να τα βγάζουν, και να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε αρρώστια. 2Τα ονόματα των δώδεκα αποστόλων είναι αυτά: Πρώτος ο Σίμων, που ονομάζεται (και) Πέτρος, και ο Ανδρέας ο αδελφός του, ο Ιάκωβος ο υιός του Ζεβεδαίου και ο Ιωάννης ο αδελφός του, 3ο Φίλιππος και ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς και ο Ματθαίος ο τελώνης, ο Ιάκωβος ο υιός του Αλφαίου και ο Λεββαίος, που επονομάσθηκε Θαδδαίος, 4ο Σίμων ο Κανανίτης και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ο οποίος και τον πρόδωσε.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
5Αυτούς τους δώδεκα απέστειλε ο Ιησούς μ’ αυτές τις παραγγελίες: «Σε δρόμο, που οδηγεί προς τους εθνικούς (τους ειδωλολάτρες), να μη πάτε. Και σε πόλη Σαμαρειτών να μη μπείτε, 6αλλά μάλλον να πηγαίνετε προς τα χαμένα πρόβατα του Ισραηλιτικού έθνους. 7Όταν πηγαίνετε, να κηρύττετε λέγοντας, ότι η βασιλεία των ουρανών έφθασε. 8Ασθενείς να θεραπεύετε, λεπρούς να καθαρίζετε, νεκρούς να ανασταίνετε, δαιμόνια να βγάζετε. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν να δίνετε. 9Να μην έχετε χρυσά ούτε ασημένια ούτε χάλκινα νομίσματα στις ζώνες σας, 10ούτε οδοιπορικό σάκο, ούτε διπλά ενδύματα, ούτε υποδήματα, ούτε ραβδί. Ο εργάτης βεβαίως δικαιούται τα απαραίτητα για την συντήρησή του (απ’ αυτούς, για τους οποίους εργάζεται). 11Στην πόλη δε ή στο χωριό, που θα μπείτε, να εξετάσετε ποιος είναι άξιος εκεί, και εκεί να μείνετε, έως ότου αναχωρήσετε. 12Μπαίνοντας δε στο σπίτι να το χαιρετήσετε λέγοντας: “Ευλογία σ’ αυτό το σπίτι”. 13Και αν μεν είναι το σπίτι άξιο, να έλθει η ευλογία σας σ’ αυτό. Εάν όμως δεν είναι άξιο, η ευλογία σας να επιστρέψει σ’ εσάς. 14Και αν κάποιος δεν σας δεχθεί και δεν ακούσει τους λόγους σας, βγαίνοντας έξω από το σπίτι ή την πόλη εκείνη, τινάξετε καλά την σκόνη των ποδιών σας. 15Αληθινά σας λέγω, κατά την ημέρα της Κρίσεως οι κάτοικοι της χώρας των Σοδόμων και των Γομόρρων θα κριθούν επιεικέστερα από τους κατοίκους της πόλεως εκείνης».


ΠΡΟΡΡΗΣΗ ΔΙΩΓΜΩΝ, ΛΟΓΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟΙ
16«Ιδού εγώ σας αποστέλλω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Γι’ αυτό να είσθε έξυπνοι σαν τα φίδια, αλλά και άδολοι και τέλειοι σαν τα περιστέρια. 17Και να προφυλάσσεστε από τους ανθρώπους, διότι θα σας παραδώσουν σε συνέδρια, και στις συναγωγές τους θα σας μαστιγώσουν. 18Και σε ηγεμόνες δε και βασιλείς θα οδηγηθείτε εξ αιτίας μου, για να δώσετε μαρτυρία σ’ αυτούς και στους εθνικούς (ειδωλολάτρες). 19Όταν δε σας παραδώσουν, μη καταληφθείτε από αγωνία και μη φροντίσετε για το πώς θα μιλήσετε ή το τι θα πείτε. Διότι θα σας δοθεί εκείνη την ώρα τι θα πείτε. 20Διότι δεν είσθε σεις που ομιλείτε, αλλ’ είναι το Πνεύμα του ουράνιου Πατέρα σας που ομιλεί, χρησιμοποιώντας εσάς ως όργανά του. 21Θα παραδώσει δε αδελφός αδελφό σε θάνατο, και πατέρας παιδί, και θα επαναστατήσουν παιδιά εναντίον γονέων, και θα τους θανατώσουν. 22Και θα μισείσθε απ’ όλους για τ’ όνομά μου. Όποιος όμως υπομείνει μέχρι τέλος, αυτός θα σωθεί. 23Όταν σας διώκουν από τη μία πόλη, να φεύγετε για την άλλη. Αληθινά σας λέγω, δεν θα προφθάσετε να τελειώσετε τις πόλεις του Ισραήλ, και ο Υιός του ανθρώπου θα έλθει.
24Δεν είναι μαθητής παραπάνω από το διδάσκαλο, ούτε δούλος παραπάνω από τον κύριο του. 25Είναι αρκετό στο μαθητή να γίνει όπως ο διδάσκαλός του, και στον δούλο όπως ο κύριός του. Αν τον οικοδεσπότη ονόμασαν Βεελζεβούλ, πόσο μάλλον τους οικιακούς του; 26Αλλά μη τους φοβηθείτε (τους συκοφάντες). Διότι δεν υπάρχει τίποτε σκεπασμένο, που δεν θα ξεσκεπαστεί, και κρυφό, που δεν θα γίνει γνωστό (Η αλήθεια δηλαδή θα διαλάμψει και η συκοφαντία θα διαλυθεί).
27Αυτό που σας λέγω ιδιαιτέρως, να το πείτε δημοσίως, και αυτό που ακούτε στο αυτί, να το κηρύξετε απ’ τις ταράτσες. 28Επίσης να μη φοβηθείτε απ’ αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Να φοβηθείτε δε μάλλον εκείνον, που μπορεί και ψυχή και σώμα να καταδικάσει σε όλεθρο μέσα στη γέενα (στην Κόλαση). 29Δύο σπουργίτια δεν πωλούνται για μία δεκάρα; Και όμως ένα από αυτά δεν πέφτει στη γη (δεν πεθαίνει) χωρίς να το επιτρέψει ο (ουράνιος) πατέρας σας. 30Όσο δε για σας, ακόμη και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι αριθμημένες. 31Μη φοβηθείτε λοιπόν. Από πολλά σπουργίτια είσθε ανώτεροι εσείς».


ΑΝΑΓΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ
32«Για καθέναν, που θα κάνει ομολογία για μένα μπροστά στους ανθρώπους, θα κάνω και εγώ ομολογία γι’ αυτόν μπροστά στον Πατέρα μου τον ουράνιο. 33Εκείνον, που θα με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον ουράνιο».


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!
34«Μη νομίσετε, ότι ήλθα για να βάλω ειρήνη στη γη. Δεν ήλθα για να βάλω ειρήνη, αλλά μαχαίρι (σύμβολο πολέμου). 35Ήλθα δηλαδή να φέρω σε διάσταση ακόμη και υιό προς τον πατέρα του, και θυγατέρα προς τη μητέρα της, και νύφη προς την πεθερά της. 36Εχθροί του ανθρώπου και οι οικιακοί του!».


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ
37«Όποιος αγαπάει πατέρα ή μητέρα παραπάνω από μένα, δεν μου είναι άξιος. Και όποιος αγαπάει υιό ή θυγατέρα παραπάνω από μένα, δεν μου είναι άξιος. 38Και αυτός, που δεν παίρνει το σταυρό του και δεν με ακολουθεί, δεν μου είναι άξιος. 39Όποιος θα σώσει τον εαυτό του (αποφεύγοντας το μαρτύριο), θα τον χάσει. Και όποιος θα θυσιάσει τον εαυτό του για χάρη μου, θα τον σώσει».


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΡΥΚΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
40«Όποιος φιλοξενεί εσάς, φιλοξενεί εμένα, και όποιος φιλοξενεί εμένα, φιλοξενεί εκείνον που με έστειλε. Όποιος φιλοξενεί προφήτη λόγω της ιδιότητάς του προφήτη, θα λάβει μισθό προφήτη. 41Και όποιος φιλοξενεί ευσεβή λόγω της ιδιότητος του ευσεβούς, θα λάβει μισθό ευσεβούς. 42Και όποιος θα προσφέρει απλώς ένα ποτήρι νερό σε φυσική κατάσταση (πράγμα αδάπανο) σ’ ένα από αυτούς τους ταπεινούς λόγω της ιδιότητας του μαθητού (μου), αληθινά σας λέγω, δεν θα χάσει το μισθό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια