ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Κατά Ματθαίον - Κεφάλαιο 11

(Νικόλαος Σωτηρόπουλος)

ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
11Όταν δε ο Ιησούς τελείωσε να δίνει εντολές και οδηγίες στους δώδεκα μαθητές του, αναχώρησε απ’ εκεί, για να διδάξει και να κηρύξει στις πόλεις τους (στις πόλεις δηλαδή των Ιουδαίων). 2Ο δε Ιωάννης, όταν άκουσε στην φυλακή τα έργα του Χριστού, έστειλε δύο από τους μαθητές του 3και τον ρώτησε: «Συ είσαι ο Ερχόμενος (ο Μεσσίας) ή πρέπει να περιμένουμε άλλον;». 4Ο δε Ιησούς αποκρίθηκε και τους είπε: «Πηγαίνετε και αναφέρετε στον Ιωάννη όσα ακούετε και βλέπετε: 5Τυφλοί αποκτούν το φως και κουτσοί περιπατούν, λεπροί καθαρίζονται (από τη λέπρα) και κωφοί ακούουν, νεκροί ανασταίνονται και πτωχοί ακούουν χαρμόσυνα μηνύματα. 6Και ευτυχής είναι εκείνος, που δεν θα κλονισθεί απέναντί μου».

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
7Όταν δε αυτοί αναχωρούσαν, ο Ιησούς άρχισε να λέγει στα πλήθη για τον Ιωάννη: «Τι βγήκατε στην έρημο να ιδείτε; Κανένα καλάμι, που σαλεύεται από τον άνεμο; 8Αλλά τι βγήκατε να ιδείτε; Κανένα άνθρωπο ντυμένο με πολυτελή ενδύματα; Ιδού, αυτοί που φορούν τα πολυτελή ενδύματαβρίσκονται στα ανάκτορα. 9Αλλά τι βγήκατε να ιδείτε; Προφήτη; Ναι, σας λέγω και περισσότερο από προφήτη. 10Διότι αυτός είναι εκείνος, για τον οποίο έχει γραφεί: Ιδού εγώ αποστέλω τον αγγελιοφόρο μου πρωτύτερα από σένα, και θα προετοιμάσει το δρόμο σου. 11Αληθινά σας λέγω γυναίκα δεν γέννησε άνδρα μεγαλύτερο από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Εν τούτοις ο μικρότερος στη Βασιλεία των ουρανών (στην Εκκλησία) είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν (εξ επόψεως πνευματικών προνομίων). 12Από τις ημέρες δε του Ιωάννη του Βαπτιστή μέχρι τώρα η βασιλεία των ουρανών τρέχει με βιασύνη, και όσοι βιάζουν τους εαυτούς τους (προφθάνουν και την αρπάζουν. 13Όλοι δε οι προφήτες και ο νόμος προφήτευσαν μέχρι τον Ιωάννη. 14Και αν θέλετε να παραδεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας ο οποίος (κατά τη Γραφή και τους γραμματείς) μέλλει να έλθει (ο Ιωάννης δηλαδή είναι όμοιος με το θαυμαστό Ηλία, είναι ένας άλλος Ηλίας). 15Όποιος έχει αυτιά για να ακούει ας ακούει».


ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
16«Με τι να παρομοιάσω αυτή τη γενεά; Ομοιάζει με παιδιά, που κάθονται σε ομάδες, και προσφωνούν οι παίκτες της μιας ομάδας τους συμπαίκτες της άλλης ομάδας 17και λέγουν μεταξύ τους:
- Σας παίξαμε χαρούμενα τραγούδια, αλλά δεν χορέψατε.
- Σας τραγουδήσαμε μοιρολόγια, αλλά δεν κλάψατε.
18Ήλθε δηλαδή ο Ιωάννης χωρίς να τρώγει και χωρίς να πίνει, και λέγουν “Δαιμόνιο έχει”. 19Ήλθε ο Υιός του ανθρώπου, που τρώγει και πίνει, και λέγουν: “Ιδού άνθρωπος φαγάς και οινοπότης, φίλος τελωνών και αμαρτωλών”. Αλλ’ η σοφία δικαιώθηκε από τα τέκνα της .ΤΑΛΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
20Τότε (ο Ιησούς) άρχισε να ταλανίζει τις πόλεις, στις οποίες έγιναν τα περισσότερα θαύματά του, διότι δεν μετανοήσαν: 21«Αλίμονο σε σένα, Χοραζίν, αλίμονο σε σένα Βηθσαϊδά! Διότι εάν τα θαύματα που έγιναν σε σας, γίνονταν στην Τύρο και τη Σιδώνα, προ πολλού θα μετανοούσαν και θα κάθονταν με σάκκο (σαν ένδυμα) και με στάχτη (στο κεφάλι). 22Γι’ αυτό σας βεβαιώνω, ότι η Τύρος και η Σιδών θα κριθούν επιεικέστερα από σας κατά την ημέρα της Κρίσεως. 23Και συ, Καπερναούμ, που υψώθηκες μέχρι τον ουρανό, θα κατεβασθείς μέχρι τον Άδη! Διότι, εάν στα Σόδομα γίνονταν τα θαύματα, που έγιναν σε σένα, θα έμεναν μέχρι σήμερα (δεν θα καταστρέφονταν). 24Γι’ αυτό σας βεβαιώνω, ότι οι κάτοικοι της γης των Σοδόμων θα κριθούν επιεικέστερα από σένα κατά την ημέρα της Κρίσεως». 


Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΟΞΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ
25Τότε ο Ιησούς μίλησε και είπε: «Σε δοξολογώ, Πατέρα, κύριε του ουρανού και της γης, διότι απέκρυψες αυτά (τα ουράνια μυστήρια) από σοφούς και ευφυείς, και τα φανέρωσες σε νήπια. 26Ναι, Πατέρα, διότι έτσι θέλησες».


ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟ
27«Όλα μου παραδόθηκαν από τον Πατέρα μου. Και κανείς δεν γνωρίζει τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας, ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο Υιός, και εκείνος, στον οποίο θα θελήσει ο Υιός ν’ αποκαλύψει».


Ο ΑΝΑΠΑΥΤΙΚΟΣ ΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
28«Ελάτε προς εμένα, όλοι οι κουρασμένοι και καταπονημένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω. 29Πάρετε το ζυγό μου επάνω σας, και δια της πείρας μάθετε για μένα, ότι είμαι συγκαταβατικός και ταπεινός στο πνεύμα. Ναι, οι ψυχές σας θα βρουν ανάπαυση. 30Διότι ο ζυγός μου είναι απαλός, και το φορτίο μου ελαφρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια