ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΑΠΟΦΕΥΓΕ ΤΙΣ ΛΟΓΟΜΑΧΙΕΣ (αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου)

 

Μη λες στον άλλον όχι. Ό,τι και αν σου πη, πες του ναι. Και αν χρειάζεται να μην κάνης το ναι, γιατί είναι αμαρτία, τότε θυμήσου την σοφία των παλαιών μοναχών: πες, ευλόγησον, και κάνε ό,τι θέλεις· πες όμως το ευλόγησον. Και αν σου πη να το κάνης τώρα, πες, δεν μπορώ τώρα, θα το κάνω αύριο. Αλλά μέχρι αύριο θα έχη τακτοποιηθή η υπόθεσις. Καλύτερα να συναναστρέφεσαι δαίμονες, αρχικά δαιμόνια που οδηγούν σε αιρέσεις και σχίσματα, παρά άνθρωπο ο οποίος αρνείται ή δικαιολογείται.


Μου κάνεις, λόγου χάριν, παρατήρησι λέγοντας, γιατί χρησιμοποιείς κόκκινο χρώμα; πράσινο έπρεπε να πάρης· και σου απαντώ, σε ρώτησα και μου είπες πάρε ό,τι θέλεις, και εγώ έφερα κόκκινο· έκανα μάλιστα και θυσία, πήγα στην Αθήνα. Αλλά εσύ ο επιπόλαιος επιμένεις για το πράσινο. Τότε εγώ πρέπει να σου πω: Έχεις δίκαιο, δεν το είχα προσέξει. Τώρα που το βλέπω, κατάλαβα ότι έχεις δίκαιο. Έτσι τελείωσε η διαφωνία, οπότε και το κόκκινο θα μείνη, και ο αδελφός μου δικαιώθηκε. Όλα είναι απλά, δεν υπάρχει καμία δυσκολία.

 

Δεν υπάρχει περίπτωσις, εάν ο άνθρωπος έχη την ελαχίστη σοφία του κοσμικού, να μην μπορή να διατηρή την ευσέβειά του, την πίστι του, την χριστιανική αγάπη του, για να μην πω και την άλογη ακόμη αγάπη των ζώων. Μόνον ο άνθρωπος λογομαχεί.


Εσύ απόφευγε τις λογομαχίες. Μην αντιφέρεσαι ποτέ, μη διαφωνής με κάποιον, διότι θα δημιουργήσης παράλογη κατάστασι. Εάν το ένα χέρι μας χτυπούσε το άλλο, και εάν το ένα μάτι μας έβγαζε το άλλο, θα μέναμε έκπληκτοι από το παράλογο του γεγονότος. Το ίδιο παράλογο είναι και το να λέμε κάτι που θίγει τον άλλον και δεν διατηρεί την ενότητα του Πνεύματος. 

 

Η ζωή μας είναι μεν θεία και πνευματική, αλλά έχει ένα ανθρώπινο στοιχείο, λόγω της σωματικότητος την οποία φέρομε. Όλοι μας είμεθα εύθραυστοι, ευαίσθητοι, έχομε προσωπικότητα. Εάν δεν θα είμεθα σώφρονες, ώστε να μη μας ξεφεύγη λόγος ή ενέργεια που δεν αρέσει στον άλλον, ή που είναι αντίθετη προς την γνώμη του, δεν θα είναι δυνατόν να διατηρήται η ειρήνη και η αγάπη του Θεού. 

 

Γι' αυτό και ο άγιος λέγει, απόφευγε τάς λογομαχίας, μην έρχεσαι σε αντίθεσι με κάποιον· ο τρόπος σου να μην είναι διαφορετικός από αυτόν που προσδοκά ο άλλος. Και μην εμπλέκεσαι σε συναναστροφή, στην οποία οι άνθρωποι διαφωνούν. Βλέπεις δυο και διαπληκτίζονται; Φύγε αμέσως, διότι θα μπλέξης μαζί τους και θα αμαρτήσης. Θα πας άγγελος και θα φύγης δαίμονας.

------------------------------------------------

Πηγή: Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, "Νηπτική ζωή και ασκητικοί κανόνες", εκδ. Ίνδικτος, σελ. 119-120


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια