ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κατά Ματθαίον - Κεφάλαιο 14


(Νικόλαος Σωτηρόπουλος)

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ
14Εκείνο τον καιρό ο Ηρώδης ο τετράρχης άκουσε τη φήμη του Ιησού 2και είπε στους αυλικούς του: «Αυτός είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Αυτός αναστήθηκε εκ νεκρών, και γι’ αυτό οι θαυματουργικές δυνάμεις ενεργούν δι’ αυτού». 3Ο Ηρώδης, ως γνωστόν, έπιασε τον Ιωάννη και τον έδεσε και τον έβαλε στη φυλακή εξ αιτίας της Ηρωδιάδος της γυναίκας του Φιλίππου του αδερφού του. 4Διότι ο Ιωάννης του έλεγε: «Δεν σου επιτρέπεται να συζείς μ’ αυτή». 5Και ενώ ήθελε να τον φονεύσει, φοβήθηκε το λαό, διότι τον θεωρούσαν προφήτη. 6Αλλ’ όταν εορτάζονταν τα γενέθλια του Ηρώδη, χόρεψε η θυγατέρα της Ηρωδιάδος στην εορταστική αυτή εκδήλωση και άρεσε στον Ηρώδη. 7Γι’ αυτό της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι θα του ζητήσει. 8Και αυτή, κατόπιν συμβουλής της μητέρας της, λέγει: «Δος μου εδώ στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή». 9Λυπήθηκε δε ο βασιλιάς, αλλά για τους όρκους και τους συνδαιτημόνες διέταξε να δοθεί (το κεφάλι του Ιωάννη). 10Και έστειλε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη στην φυλακή. 11Και φέρανε το κεφάλι του σε πιάτο, και δόθηκε στο κορίτσι, και το έφερε στη μητέρα της. 12Και πήγαν οι μαθητές του και πήραν το σώμα και το έθαψαν. Έπειτα πήγαν και ανήγγειλαν το συμβάν στον Ιησού.

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΣΠΛΑΓΧΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
13Όταν το άκουσε ο Ιησούς, αναχώρησε απ’ εκεί με πλοίο για έρημο τόπο μόνος. Αλλ’ όταν το άκουσαν τα πλήθη του λαού, τον ακολούθησαν πεζοπορώντας από τις πόλεις. 14Βγήκε δε ο Ιησούς και είδε πολύ λαό, και τους σπλαγχνίσθηκε, και θεράπευσε τους αρρώστους τους.


ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΝΤΑΚΙΣΧΙΛΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


15Όταν πλησίαζε να βραδιάσει προσήλθαν σ’ αυτόν οι μαθητές του και είπαν: «Ο τόπος είναι έρημος και η ώρα ήδη περασμένη. Δώσε διαταγή να φύγουν τα πλήθη, για να πάνε στα χωριά και ν’ αγοράσουν τρόφιμα να φάνε». 16Αλλ’ ο Ιησούς τους είπε: «Δεν χρειάζεται να φύγουν. Δώστε τους εσείς να φάνε». 17Αλλ’ αυτοί του λέγουν: «Δεν έχουμε εδώ παρά πέντε ψωμιά και δύο ψάρια». 1819 Αυτός είπε: «Φέρτε μου αυτά εδώ». Και αφού διέταξε τα πλήθη να ξαπλώσουν στα χορτάρια, πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό και ευλόγησε και έκοψε και έδωσε στους μαθητές τα ψωμιά, και οι μαθητές στα πλήθη. 20Και έφαγαν όλοι και χόρτασαν, και σήκωσαν το περίσσευμα από τα κομμάτια δώδεκα κοφίνια πλήρη. 21Εκείνοι δε, που έφαγαν, ήταν περίπου πέντε χιλιάδες άνδρες, εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά.


Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ


22Αμέσως ο Ιησούς ανάγκασε τους μαθητές του να μπουν στο πλοίο και να πάνε πρωτύτερα απ’ αυτόν στο απέναντι μέρος, για να διαλύσει εν τω μεταξύ τα πλήθη. 23Και αφού διέλυσε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος για να προσευχηθεί μόνος. Και όταν βράδιασε, ήταν εκεί μόνος. 24Το δε πλοίο ήδη βρισκόταν στο μέσο της λίμνης και πάλευε με τα κύματα, διότι ο άνεμος ήταν αντίθετος. 25 Κατά την τετάρτη βάρδια της νύχτας (ώρα 3-6) πήγε προς αυτούς ο Ιησούς περιπατώντας πάνω στη λίμνη. 26Και όταν οι μαθητές τον είδαν να περιπατεί πάνω στη λίμνη, ταράχθηκαν νομίζοντας ότι είναι φάντασμα, και από το φόβο τους έβγαλαν κραυγή. 27Αμέσως δε ο Ιησούς τους μίλησε λέγοντας: «Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβείσθε».


Η ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
28Τότε ο Πέτρος του μίλησε και είπε: «Κύριε εάν είσαι εσύ, διάταξέ με να έλθω σε σένα (περιπατώντας) πάνω στα νερά». 29Αυτός δε είπε: «Έλα». Τότε ο Πέτρος κατέβηκεαπό το πλοίο και περπάτησε πάνω στα νερά για να πάει στον Ιησού. 30Αλλά βλέποντας τον άνεμο ισχυρό φοβήθηκε, και αρχίζονταν να βυθίζεται φώναξε δυνατά και είπε: «Κύριε, σώσε με!». 31Αμέσως δε ο Ιησούς άπλωσε το χέρι, τον έπιασε και του λέγει: «Ολιγόπιστε! Γιατί φοβήθηκες;». 32Και όταν μπήκαν στο πλοίο, κόπασε ο άνεμος. 33Και όσοι ήταν στο πλοίο ήλθαν και τον προσκύνησαν λέγοντας: «Αληθινά είσαι Υιός του Θεού».


ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΑΡΕΤ
34Έτσι αφού διαπεραιώθηκαν, ήλθαν στην περιοχή της Γεννησαρέτ. 35Και όταν οι άνθρωποι του τόπου εκείνου τον αντιλήφθηκαν, έστειλαν μήνυμα σ’ όλη την περιοχή εκείνη, και έφεραν σ’ αυτόν όλους τους αρρώστους, 36και τον παρακαλούσαν να αγγίξουν έστω την άκρη μόνο από το ένδυμά του. Και όσοι άγγιξαν, θεραπεύθηκαν τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια