ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

"Βλέπουμε γύρω μας μια διάχυτη αγαπολογία, έναν απνευμάτιστο χριστιανικό λόγο"

 Σήμερα βλέπουμε γύρω μας μια διάχυτη αγαπολογία, έναν απνευμάτιστο χριστιανικό λόγο, αποκομμένο από την ορθή πίστη. Καί ο,τι είναι κομμένο από την ορθή πίστη είναι αμαρτία.


(Δημήτριος Τσελεγγίδης)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το παράρτημα Λάρισας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων με την Χριστιανική Εστία Λαρίσης την Β’ Κυριακή των Νηστειών 8 Μαρτίου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απόστολος Παύλος».

Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής της Δογματικής στη Θεολογική Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:
Υπάρχει γνήσια αγάπη χωρίς ορθή πίστη; Η περίπτωση του Οικουμενισμού.

Ο ομιλητής μεταξύ άλλων τόνισε ότι θεμέλια για τη χριστιανική μας ζωή είναι η ορθή πίστη και η έμπρακτη αγάπη, η οποία κατά τον απόστολο Παύλο είναι ο σύνδεσμος όλων των αρετών.


Σήμερα βλέπουμε γύρω μας μια διάχυτη αγαπολογία, έναν απνευμάτιστο χριστιανικό λόγο, αποκομμένο από την ορθή πίστη. Καί ο,τι είναι κομμένο από την ορθή πίστη είναι αμαρτία. Χωρίς ορθή πίστη δεν μπορεί κανένας να έχει ορθή γνώση του Θεού. Η πίστη αποτελεί προϋπόθεση της σωτηρίας μας, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Το ορθοδόξως θεολογείν συνδέεται με το ορθό δόγμα, την ορθή πίστη. Η τέλεια αγάπη είναι και θεωρείται η άκτιστη ενέργεια του Θεού. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ταυτίζει την αγάπη με τον ίδιο τον Θεό.

Οι άκτιστες ενέργειες του Θεού δημιουργούν στον άνθρωπο απερίγραπτη χαρά, λυώνει ο άνθρωπος από την πνευματική γλυκύτητα, την εσωτερική θέρμη, την ειρήνη, το ταπεινό φρόνημα και τη νοερά προσευχή (χωρίς να το καταλαβαίνει ο ίδιος, χωρίς να το επιδιώκει, διότι του δίδεται ως επιβράβευση του προσωπικού του αγώνα). Τέτοια κατάσταση είχαν οι Άγιοί μας, και έδωσε ο Θεός να το ζήσουμε και στην εποχή μας με τους σύγχρονους Αγίους μας (άγιο Πορφύριο, άγιο Παισιο και όλους τους νέους Αγίους της εποχής μας).

Ο άνθρωπος φθάνει στην άκτιστη Αγάπη του Θεού τηρώντας τις εντολές του Θεού. Καθαρίζεται από τα νοητά «μπάζα» των παθών και της αμαρτίας, όπως έλεγε ο άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης. Έτσι γίνεσαι μέτοχος της ακτίστου ενέργειας του Θεού.

Η αγάπη είναι ανεξόφλητο χρέος και αναιρεί την έπαρση (ο,τι δηλ. κάποιος είσαι), όπως έλεγε ο Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. Δηλαδή να βοηθώ τον πλησίον μου αλλά να θεωρώ πάντοτε ότι χρωστώ κι άλλα.

Όταν λείπει η ορθή πίστη είναι ανώφελη η αγάπη. Ο Οικουμενισμός είναι θρησκευτικό κίνημα που επιχειρεί να ενώσει όλες τις Θρησκείες, κάτι αντίστοιχο με την παγκοσμιοποίηση σε πολιτικό επίπεδο. Στον Οικουμενισμό όλοι χωρούν, όλα τα θρησκεύματα. Είναι η μεγαλύτερη και η επικινδυνότερη από όλες τις αιρέσεις, διότι προκαλεί σύγχυση γύρω από την σώζουσα πίστη. Είναι πολυαίρεση. Δυστυχώς η ορθή πίστη νοθεύεται έντεχνα και καθένας που αντιτίθεται κατηγορείται ως φανατικός κλπ. Η ουμανιστική αρχή της ανοχής δεν έχει καμία σχέση με την άκτιστη αγάπη που αναπτύσσεται μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΘ κ. Ιωάννης Καραμήτρος. Μετά την ομιλία ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο.

--------------------------------------------------

2 σχόλια:

  1. Τέτοιους ομιλητές χρειαζόμαστε! Που είναι πιστοί στο πνεύμα των Πατέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=o0PxpezWOmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια