Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: "Περί της αλλαγής και τροπής που πραγματοποιείται σ' αυτούς που βαδίζουν στην οδό της ησυχίας την καθωρισμένη από τον Θεό" (Λόγος ΙΔ΄)

1. Όποιος ήλθε με συναγμένο τον νου του να διαβιώση στην ησυχία, πρέπει να ρυθμίζη τον εαυτό του και να διανύη τις υπόλοιπες ημέρες του στην εργασία και την τάξι της ησυχίας. Όταν σου συμβή, όπως είναι συνηθισμένο στην κατάστασι της ησυχίας την καθορισμένη από τη θεία χάρι, να συγχυσθής μέσα στην ψυχή από το σκότος, και, σαν τις ηλιακές ακτίνες που κρύβονται από την γη με την αχλύ των νεφελών, να στερηθής για λίγον χρόνο την πνευματική παρηγοριά και το φως της χάριτος εξ αιτίας του νέφους των παθών, να απομακρυνθή από σένα για λίγο η χαροποιός δύναμις και να επισκιάση τον νου ασυνήθιστη ομίχλη, να μη ταραχθής στη διάνοια και να μη απλώσης χέρι στην άγνοια της ψυχής, αλλά να δείξης υπομονή και να διαβάσης τα βιβλία των διδασκάλων, να επιδοθής στην προσευχή και να περιμένης την βοήθεια, και αμέσως θα έλθη, χωρίς να το ξεύρης.

2. Πράγματι, όπως οι ακτίνες του ηλίου αποκαλύπτουν την επιφάνεια της γης διασπώντας τον σκοτεινό αέρα που την σκεπάζει, έτσι μπορεί και η προσευχή να διαλύση και διασκορπίση από την ψυχή τα νέφη των παθών και να καταφωτίση τον νου με το φως της ευφροσύνης και της παρηγοριάς, πράγμα που συνήθως γεννάται στις σκέψεις μας όταν έχη λάβει υλικά από τις θείες Γραφές και από την εγρήγορσι που φωτίζει τον νου. Διότι η συνεχής μελέτη των αγίων Γραφών γεμίζει την ψυχή από ακατάληπτο θαυμασμό και θεία ευφροσύνη.

Ας είναι δοξασμένος ο Θεός μας στους αιώνες.


Μετάφραση: Παναγιώτης Χρήστου
--------------------------------------------------------
πηγή:
Ισαάκ του Σύρου, "Λόγοι Ασκητικοί (Α΄-ΚΣΤ΄), Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς», Θεσσαλονίκη 2009. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.